Prvo tromjesečje trudnoće

Sanja Bukač Štritof

Sve počinje oplodnjom, tj. spajanjem vašeg jajašca i spermatozoida vašeg partnera. Tako počinje vaše uzbudljivo putovanje. Za oko 38. tjedana ta malena stanica (stalnim dijeljenjem) izrasti će u vašu prekrasnu djevojčicu ili dječaka. Kroz period od devet mjeseci prolaziti ćete velike promjene, adok se u vašem tijelu sitna zigota razvija vaše tijelo priprema se za pružanje hranjivih tvari i svega ostalog potrebnog za razvoj djeteta.

Već u prvim tjednima vaše tijelo počinje proizvoditi više krvi za dovod kisika i hranjivih tvari. Konzumirajte više tekućine kako bi se tijelo lakše prilagodilo. Vaše srce počinje pumpati brže, te se vaš puls može povećati.

Osjećati ćete promjene u dojkama, one će biti punije, napetije, možda i bolnije. Sluznica maternice će se zadebljati, a vrat maternice će omekšati i promijeniti boju. Pogotovo na početku, ali i kasnije mogli bi osjetiti velike promjene u raspoloženju koje se mogu znatno mijenjati i u jednom danu i iz dana u dan. One su rezultat tjelesnog stresa, umora, hormona i promjena u metabolizmu. Sada vam je potrebno razumijevanje, podrška i potpora kao nikada prije.

Došlo je vrijeme i za odabir liječnika koji će vam voditi trudnoću. Odaberite liječnika po svojoj želji, on neka bude pun razumijevanja i spreman za osjetljivo raspoloženje kroz koje prolazi svaka trudnica. Pripremite se i pitajte sve što vas zanima. Vaš liječnik će odrediti termin porođaja što će mu pomoći pri interpretaciji događanja i rezultata testiranja kroz trudnoću.

Kako se mijenja vaše tijelo mijenja se i oblikuje i zametak. Embrio se dijeli na tri sloja iz kojih se razvijaju tkiva i organi. Prvi otkucaji srca pojavljuju se između 21. i 22. tjedna nakon začeća. Počinje cirkulacija čineći krvotok prvim funkcionalnim sustavom. Do 8. tjedna zametak je dug oko 1,3 centimetra. Zametak je najranjiviji od 3. do 8. tjedna nakon začeća (5. do 10. tjedana trudnoće). U tom razdoblju razvijaju se svi glavni organi.

Drugi mjesec normalne trudnoće donosi većinu većih neugodnosti kao što su nesvjestica, mučnina, povraćanje,žgaravica, umor, nesanica, česti posjeti toaletu … no pokušajte pro disati svaku od tih tegoba i olakšati si na način na koji to vama najviše odgovara.

Hormoni kroz trudnoću utječu na gotovo svaki dio vašeg tijela. Oni imaju dvije zadaće šalju signale koji mijenjaju način na koji funkcioniraju vaši organi i utječu na rast našeg ploda. Povećanje hormona može uzrokovati mučnine i povraćanje, osjetljivost dojki, glavobolje, nesanicu…znanstvenici i istraživanja još nisu sigurni zašto. I dalje naš krvotok proizvodi više krvi što će se produžiti kroz cijelu trudnoću. Maternica koja je (u prvorotki) do sada bila veličine kruške kroz trudnoću će se povećati oko 1000 puta. Kako bi bila dobar domaćin maternica se širi i smješta unutar zdjelice i ide u vis do rebara. Mokraćni mjehur sve je više izložen pritisku. Posteljica raste i učvršćuje se uz maternicu. Tijekom trudnoće vrat maternice postaje sve mekši i mekši. Statistike pokazuju da bi 40 % trudnica tijekom prvih 12 tjedana moglo imati krvarenje. No manje od 50 % tih žena bi moglo imati spontani pobačaj.

I u ovom stadiju trudnoće vaše emocije će varirati od pozitivnih do negativnih. Razmišljati ćete o roditeljstvu, svom djetinjstvu, svojim uzorima. Maštati ćete i sanjati o svom djetetu, priželjkivati kakvo bi ono trebalo biti, na taj način početi ćete se povezivati s djetetom. Kat kada se već u ranoj trudnoći počinju javljati strahovi, propitkivanja, dileme… Važno je prihvatiti činjenicu da se ne može sve vezano za trudnoću kontrolirati, a niti planirati. Svoje brige podijelite s liječnikom, partnerom ili svojom Doulom koja će vas saslušati i ohrabriti. Vaše brige i osjećaji potpuno su prirodni i uobičajeni. Ukoliko takve misli ne prestaju potražite savjet od svog liječnika i stručne osobe.

Treći mjesec trudnoće donosi puno novosti kako kod djeteta tako i kod vas. Dijete počinje poprimati ljudski oblik, počinje se lagano pokretati što vi još ne osjećate. Do 10. tjedna oblikovani su svi vitalni organi. Do 12. tjedna trudnoće plod je dug oko 7,5 centimetara, a težak oko 25 grama.

Vaše tijelo biti će izloženo neugodnostima jutarnje mučnine i čestog mokrenja no izdržite još malo. Vaši problemi trebali bi se smiriti ulaskom u drugo tromjesečje trudnoće.

Hormoni se i dalje proizvode u većoj količini što uzrokuje negativne simptome. Ima to i dobrih strana u ovom periodu trudnoće povećan volumen krvi i povećana proizvodnja humanog korionskog gonadotropina daje vam onaj tako poznati trudnički sjaj.

Ovaj mjesec označava kraj najvećeg povećanja proizvodnje krvi čija je masa povećana kroz cijelu trudnoću.

Od ovog mjeseca mogao bi vam se zamutiti vid. Zadebljanje vanjskog dijela oka i rožnice uzrokuje navedenu pojavu koja je rezultat zadržavanja više tekućine u tijelu. Nemojte se brinuti sve će nestati nekoliko tjedana po porođaju. Dojke su sve punije i teže. Do kraja mjeseca maternica će se proširiti izvan zdjelice i time će doći do smanjenog pritiska na mjehur i potrebe za čestim odlascima na toalet.

U donjem dijelu trbuha i dalje bi mogli osjećati napetost i probadanja što je rezultat rastezanja ligamenata koji podupiru maternicu. Mogli bi se početi osjećati debelo i neprivlačno kako vam trbuščić počinje rasti. No ako vas obuzmu bilo kakve crne misli samo se sjetite da je sve prolazno, da uskoro dolazi drugo tromjesečje kojeg ne zovu bez veze zlatno doba trudnoće, a uskoro stiže malo, mekano, toplo, voljeno i pre voljeno djetešce.

Ova web stranica koristi kolačiće

Za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja ova stranica koristi kolačiće.
Kolačići su anonimizirani te u svakom trenutku možete kontrolirati i konfigurirati postavke kolačića u vašem Internet pregledniku.
Više o kolačićima možete pročitati u našoj Politici privatnosti
.