Prirodni porođaj

Sanja Bukač Štritof

Pripremiti se za prirodan, smiren, opušten i lijep porođaj može svaka majka i svaki par koji očekuje prinovu. U današnje užurbano vrijeme većina trudnoća prođe vrlo brzo, uz rad jednog ili oba partnera. Moj prijedlog je da partneri kroz trudnoću malo uspore i više se posvete jedno drugome. Naravno raditi se mora no nakon posla i drugih obaveza nađite vremena za zajedništvo i za vas dvoje. Svoje slobodno vrijeme provedite u šetnji, razgovoru, gledanju nekog lijepog filma, pripremama za bebu i opuštanju. Opustiti se možete na sljedeći način, nađite neko lijepo i ugodno mjesto u svom životnom prostoru, napravite si ugodan ambijent i pokušajte se potpuno, potpuno opustiti. Opustiti ćete se na način da se ugodno smjestite i da opuštate svoje tijelo dio po dio. Možete krenuti od glave prema nogama ili obrnuto. Dišite udah kroz nos izdah kroz usta i tako prolazite kroz cijelo tijelo opuštajući dio po dio. Pokušajte se opustit do te mjere da se osjećate kao da ste se stopili s krevetom ili podlogom na kojoj ležite. To je odlična priprema za dan u kojem će vam više od svega biti korisno da ste opušteni i smireni kada porođaj krene. Tada će majci jedna od najvažnijih stvari biti opuštenost tijela i smirenost. Ako se naučite opustiti u danima prije poroda to će za vas biti velika stvar.

Drugi način da porođaj protekne kako treba je edukacija. Educirati se možete putem radionica, knjiga ili priručnika za trudnice i njihove partnere. Na radionicama ćete upoznati voditelje koji će vas podučiti kako si olakšati trudnoću i pripremiti se za porod te što činiti i kako si pomoći kada porod krene. Na njima ćete biti okružene trudnicama i parovima koje zanimaju i brinu iste stvari kao i vas. Educirati se možete i individualno putem svojih liječnika, primalja, vaše Doule i stručnih osoba u vašoj okolini.

Moja preporuka je da na edukaciju krenete u drugom ili trećem tromjesečju trudnoće. Svakako odaberite predavanja koja govore o prehrani, opuštanju, tjelovježbi, promjenama u vašem tijelu tijekom trudnoće i nakon nje, kako si možete pomoći kada porod krene kod kuće, kako u rodilištu, o vašem novorođenčetu, danima babinja, dojenju, majčinstvu, očinstvu i svemu onom što vas očekuje. Svakako uključite partnere u cijeli proces jer oni su nam JAKO JAKO važni.

Ako sve bude u najboljem redu vaš porod započeti će trudovima, u početku laganim, neravnomjernim i gotovo bezbolnim. Kako će porod teći i jačati tako će vaši trudovi uhvatiti ritam, razmak između trudova će postajati sve kraći, a trudovi će postajati bolniji i sve duži i duži. Kako bi si olakšali možemo naučiti tehnike kako se opustiti, kako se kretati, kako disati i što činiti kako bi se kroz porod kretali sigurno, opušteno i što manje bolno. U porođaj partnera treba uključiti od samog početka, on će biti zadužen da nazove vašu doulu i da objasni što se događa, da opusti atmosferu i da za nas u svakom trenutku bude TU. Kada dođe vaša doula ona će vas zajedno s partnerom njegovati i pomagati u bolnim trudovima. To će i za partnera biti opuštajući faktor jer će biti siguran da je s vama i bebom sve u najboljem redu i da ste u sigurnim rukama.

Da je porod nepredvidiv treba imati stalno na umu!

Strah ćemo umanjiti već kroz trudnoću tako što ćemo unaprijed istražiti sve što nam porod i roditeljstvo donosi, tako nam događaji neće biti strani i više se ničega nećemo bojati. Znati ćemo kako porod ide i sve što slijedi u svakom njegovom segmentu.

Sljedeći korak je odabir rodilišta, na radionicama se raspitajte o svim rodilištima u svom gradu i prema svojim željama i afinitetima odredite ono koje vam najbolje odgovara. Nakon odabira treba odabrati i liječnika koji će vam u odabranoj ustanovi voditi trudnoću. Od 36. tjedna do samog porođaja. Sa sigurnošću mogu reći da kojeg god liječnika odaberete vjerujem da nećete pogriješiti. Rađaonice i bolnički protokoli u pojedinim rodilištima se razlikuju, ali vjerujte mi u svakoj od njih dočekati će vas educirano osoblje, medicinska oprema i sve ono što je za porod potrebno.

Birajte rodilišta u kojima možete odabrati osobnu pratnju po svom izboru. U takvom rodilištu ćete odmah znati da žele udovoljiti vama, da ste VI važni i da su vas spremni saslušati i ČUTI.

Odjeli babinjača uglavnom su u svim rodilištima koncipirani tako da novorođenčad može biti 24 sata u blizini svoje majke. U rodilištu ćete boraviti od tri do pet dana ukoliko sve bude u najboljem redu.

Kako bi se što bolje pripremili za porođaj u nastavku ću opisati neke od situacija koje bi vas mogle zabrinjavati: kako je svaki porod nepredvidiv i drugačiji najviše bi vas moglo brinuti hoćete li prepoznati trudove. One prave svakako ćete prepoznati, oni neće prestati nakon nekog vremena već će se nastaviti i s vremenom će loviti svoj ujednačeni ritam. Ukoliko imate svoju doulu ona će pratiti vaše trudove i znati kada je pravo vrijeme za odlazak u rodilište, ako ste sami i nemate svoju doulu najbolje je da u bolnicu krenete kada trudovi ulove ritam i postanu jaki tako da u trudu morate stati prodisati trud i nakon toga možete nastaviti s aktivnostima. Ukoliko primijetite da vam je pukao vodenjak, tj. da je plodova voda počela otjecati, stavite uložak, polagano se spremite i lagano krenite prema bolnici.

Po dolasku u bolnicu susresti ćete se sa bolničkim osobljem koje je tu za vas i vaše dijete, budite pozitivni, pitajte sve što vas u tom trenutku zanima, jer stigao je dan kada ćete postati roditelji. Vi i vaš partner ne trebate brinuti u sigurnom ste okruženju, zbrinuti i spremni za sve što je ispred vas. Vaša doula biti će s vama u rodilištu, izmjenjivati će se s partnerom i biti podrška i vama, a i njemu. Međusobno ćemo se nadopunjavati, izmjenjivati, a najvažnija će biti briga za mamu i bebu.

Kada porod krene u mislima ćemo se vratiti u onaj tihi, miran i opušten ambijent u kojem smo se opuštali kroz trudnoću, tako ćemo smanjiti psihičku i fizičku napetost i to će nam uvelike pomoći. Opustiti ćemo se uz dodir i masažu vaše Doule. Ako uvježbate i ovladate tehnikama usmjerenih maštanja, meditacije, hipnoze i slično možete si pomoći i na taj način. Vježbe disanja naučiti ćete na radionicama za trudnice, ukoliko budete ustrajne i uvježbate ih tijekom trudnoće disanje bi vam moglo uvelike pomoći i skratiti i olakšati porođaj.

Podrška kroz porod veoma je važna, ona će sudjelovati u porodu s vama, voditi vas kroz njega, davati vam ritam i biti tu za vas kada god je zatrebate. Ukoliko ste odlučili da to bude vaš partner educirajte se zajedno, ukoliko i vaš partner treba podršku budite sretni jer znači da traži samo najbolje za vas i vašu bebu. Partner će u timu s vašom Doulom znati što treba raditi, a pridružiti će vam se u pravo vrijeme kako bi vas bodrio na izgonu ili u Zlatnom satu uživao zajedno s vama i vašom bebom.

Svakako izradite plan poroda. On će biti u skladu s vašim željama, kratak i jasan, podložan promjenama. Liječnici i bolničko osoblje uvažiti će vaše želje sve dok je sve u redu s vama i vašom bebom.

I za kraj budite pozitivni, okruženi ljudima kojima vjerujete i spremni za najljepši događaj u vašem životu.

Sretno!

Ova web stranica koristi kolačiće

Za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja ova stranica koristi kolačiće.
Kolačići su anonimizirani te u svakom trenutku možete kontrolirati i konfigurirati postavke kolačića u vašem Internet pregledniku.
Više o kolačićima možete pročitati u našoj Politici privatnosti
.