Praćenje trudnoće i izbor liječnika

Sanja Bukač Štritof

Jedna od prvih pomisli nakon pozitivnog testa za trudnoću bila je: „ Tko će pratiti moju trudnoću? „ Prvi odabir bio je liječnik žena iz moje uže obitelji, drugi puta ponovno sam potvrdila svoj odabir, a u trećoj trudnoći odabrala sam liječnicu - ženu. Svaki puta moj izbor nadmašio je očekivanja, no treći puta žena dala je poseban “touch”. Uz stručnost, ona je imala i osobno iskustvo rađanja i majčinstva.

Vaše zadovoljstvo trudnoćom uvelike će ovisiti o izboru liječnika i o njegovoj brizi o vama kroz trudnoću. Sigurno ćete iz okoline dobiti mnoštvo preporuka, no o vama ovisi koga ćete odabrati. Svakako je važno da se osobnost liječnika i način rada poklapaju s vašim potrebama i sklonostima. Kroz trudnoću trebati će vam podrška partnera, roditelja, prijatelja, edukacija vezana za prehranu, pripremu za porod, dojenje, majčinstvo .... i vaša Doula koja će biti uz vas u onim lijepim i manje lijepim danima koji slijede. Trudnoća je zaista prekrasna, čarobna, nadahnjujuća, no ima i dana kada uslijed utjecaja hormona i nije baš lako. Tada će vam biti potrebna topla riječ, dodir, pogled, razumijevanje, objašnjenje, savjet i još puno, puno toga.

Obiteljski liječnik nakon završenog studija medicine i specijalizacije može vam dati puno korisnih savjeta. On vas poznaje i prati kroz život, on će vam dati uputnicu i savjet kako dalje. Vaš ginekolog je liječnik koji se bavi bolestima i liječenjem ženskog reproduktivnog sistema (materica, vagina i jajnici). Za vrijeme svoje specijalizacije primio je poduku i iz područja porodništva, infertilnosti i kirurgije. Posljednjih mjesec dana trudnoće kontrolne preglede obavljati ćete u odabranoj bolnici u kojoj ćete svoje dijete donijeti na svijet. Tamo će vaš liječnik imati položen ispit iz ginekologije i opstetricije te je velika vjerojatnost da ćete se sresti i u rodilištu. Ako vašu trudnoću prati dobro zdravlje biti će vam potrebno samo redovno praćenje. No, ukoliko se pojave komplikacije biti ćete upućeni specijalistu u određenom području.

Vaš način života i zdravlje u trenutku oplodnje i neko vrijeme nakon njega jako utječu na stanje djeteta stoga kada saznate da ste trudni odmah posjetite liječnika. Prvi posjet počinje uzimanjem vašeg općeg stanja. Nakon toga liječnik će vas pitati kada ste imali zadnju menstruaciju te prema vašim odgovorima odrediti će termin poroda. On se određuje pribrojimo li prvom danu menstruacije sedam dana i oduzmemo tri mjeseca. Tako dobiven datum samo je procjena jer većina djece doći će na svijet između 38 i 42 tjedna trudnoće. Kako bi se što bolje pripremili unaprijed pripremite svoja pitanja, govorite jasno, glasno i pitajte sve, baš sve što vas zanima. Osim navedenog liječnik će vas ginekološki pregledati, te u sljedećim susretima uzeti uzorke za laboratorijske pretrage. Liječnik također može napraviti ultrazvučni pregled. Tijekom trudnoće liječnik će preporučiti preglede svakih mjesec dana, kasnije, pregledi će postati češći svaka dva tjedna pa tjedan dana do poroda. Ukoliko imate dijabetes, visoki krvni tlak ili drugu bolest liječnik može preporučiti i češće preglede. Ukoliko dođe do komplikacija uvijek se možete obratiti svom liječniku ili hitnoj ginekoloških službi.

Ova web stranica koristi kolačiće

Za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja ova stranica koristi kolačiće.
Kolačići su anonimizirani te u svakom trenutku možete kontrolirati i konfigurirati postavke kolačića u vašem Internet pregledniku.
Više o kolačićima možete pročitati u našoj Politici privatnosti
.