Naše tijelo i tijelo naše bebe kroz trudnoću

Sanja Bukač Štritof

U tom jedinstvenom trenutku u vašem tijelu događa se čarolija. Jedno jajašce i jedan spermij se spajaju, a kako to izgleda vidjeli ste, sigurna sam, u filmovima koji svakoga dana putuju društvenim mrežama. U narednim mjesecima ta stanica će se dijeliti, dijeliti i dijeliti dok ne stvori zamršeni splet, tj. vaše prekrasno dijete. Za vrijeme rasta i razvoja vaše tijelo djetetu će davati hranu i hormone, te osigurati uvjete za razvoj, a unaprijed programirani genetski raspored davati će tempo i odrediti što će se i u kojem trenutku događati tijekom trudnoće. Potrebno je obratiti pažnju na prehranu, smanjiti ili eliminirati loše navike, odmarati i gibati se ovisno o preporuci liječnika. Vaša trudnoća biti će posebno iskustvo isprepleteno uzbuđenjem, radošću, strahom i mnoštvom događaja tijekom devet mjeseci koliko trudnoća traje. U prva tri mjeseca izgubiti ćete mjesečnicu što će biti i prvi pravi znak da ste trudni, grudi će vam se povećati, nabubriti i postati osjetljive. Vaša maternica će početi rasti, cerviks će omekšati, a vi ćete se osjećati veliko, umorno i moglo bi vam biti mučno. Hormoni će u svakom trenutku obavljati svoje zadatke. Vaša koža će također prolaziti kroz velike promjene od jače prokrvljenosti, pojave strija, akni, promjene boje. Lice bi vam moglo nabubriti, vene bi se mogle zadebljati, koža bi vas mogla svrbjeti, znojenje bi se moglo povećati. Nokti bi mogli pucati i brže rasti. Kosa bi mogla biti bujnija. Vid može biti slabiji, a usna šupljina osjetljivija pri pranju. Nos bi vam mogao pojačano curiti, kralježnica bi vas mogla boljeti od težine trbuha i promjene mišića i kostiju, probava bi se mogla usporiti i mogli bi osjećati pritisak na mjehur. Povećavaju se srčani otkucaji a krvne žile se šire što može izazvati pojavu hemeroida. Pratite krvni tlak; to je važno.

Emocionalne promjene u trudnoći su velike, oscilacije u raspoloženju su velike, ne postoji pravi način za pripremu na to stanje no razgovor, topla riječ i vaša Doula u svakom slučaju mogu pomoći.

Kao i vi, vaše dijete se također mijenja kroz trudnoću. Za početak jajna stanica i spermij su se spojili, spol je određen u trenutku začeća, a određuju ga spolni kromosomi. Jajašce se razvija vrlo vrlo brzo. U prvom tromjesečju organi vašeg djeteta počinju se oblikovati i dijete raste do veličine od 10 cm. U drugom tromjesečju ono će narasti sa 10 na 30 cm i već ćete ga jako dobro osjećati. U trećem tromjesečju dijete će brzo rasti, dobivati će prosječno 250 g. tjedno i do kraja trudnoće doseći oko 50 cm. Kako dijete raste mami je sve teže, kretanje više nije lako kao prije, teže se diše, spavanje nije kao prije i svaki dan nosi svoje promjene. Kroz trudnoću postoji sustav u vašem tijelu koji dijete štiti i hrani, to su posteljica koja hrani dijete, opskrbljuje ga kisikom te odstranjuje otpadne tvari. Plodova voda koja stvara mekano i sigurno okruženje pogodno za micanje i pupkovina kojom je povezano s posteljicom koja mu daje sve što treba i uzima ono što ne treba.

I za kraj, za sve promjene u i na vašem tijelu postoji razlog i zato upoznajte ih i biti će vam lakše nositi se s njima i biti ćete sigurniji da vi to možete i da ste spremni odnjegovati svoje dijete do kraja i kako treba.

Ova web stranica koristi kolačiće

Za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja ova stranica koristi kolačiće.
Kolačići su anonimizirani te u svakom trenutku možete kontrolirati i konfigurirati postavke kolačića u vašem Internet pregledniku.
Više o kolačićima možete pročitati u našoj Politici privatnosti
.