Naše tijelo i opasnosti koje na njega mogu utjecati kroz trudnoću

Sanja Bukač Štritof

Ako ste u fazi planiranja trudnoće, ako pokušavate zatrudnjeti ili ste već trudni na prvom mjestu treba vam biti vaše tjelesno zdravlje. Promjene koje će vam donijeti trudnoća biti će „na valove“, ponekad uznemirujuće i zamorne, ponekad uzbudljive i čarobne, kako god biti će to iskustvo koje će vas ispunjavati posebnim zadovoljstvom. Razmišljajte unaprijed i prije trudnoće se pripremite i pobrinite za vaše zdravlje i zdravlje vaše bebe. Kako bi vašem djetetu u tijelu bilo ugodno i lijepo trebate stvoriti preduvjete za to. Prvi korak je pravilna prehrana, ona podrazumijeva kvalitetniju prehranu nego ste je imali do sada. Tijekom trudnoće treba povećati unos željeza (crveno meso, perad, riba, špinat, cjelovito zrnje, sušeno voće, orasi, bademi…), kalcija (mlijeko, sir, jogurt, losos, sardine, špinat, brokula…), folne kiseline (žitarice, cjelovito zrnje, povrće, lisnatu, grah, grašak, citrusi…), vitamina i hranjivih tvari koje su potrebne vašoj bebi. Već tijekom prvih nekoliko tjedana trudnoće formira se većina organa našeg zametka stoga moramo biti oprezni. Jedite zdravo, raznoliko i redovno, jer ono što jedete izravno utječe na vaše dijete.

Važno je pravilno povećanje vaše tjelesne mase, no važno je ne pretjerivati. Povećanju vaše mase ne pridonosi samo povećanje masti, već i krvi, tjelesnih tekućina i ploda. Nastojte masu povećavati postepeno, a najveći prinos trebate dobiti u trećem tromjesečju trudnoće.

Drugi korak je redovita tjelovježba, trudnoća voli kretanje, hodanje, vježbanje, svaku vrstu pokreta. Odlučite hoćete li vježbati u grupi, u paru ili sami i odredite si tempo uz obavezno savjetovanje s vašim liječnikom. Vaše tijelo s vremenom će se mijenjati, postati ćete umorniji nego inače, biti će dana kada će vam trebati opuštanje i odmor, tada usporite. Tjelovježba će vam ponoći i u pripremi za porod kada želimo biti izdržljivi i imati snage do kraja. Osluškujte svoje tijelo ono će vam reći sve.

U trudnoći bi se trebali odreći loših navika kao što su pušenje koje je opasno i za vas i za vaše dijete, alkoholna pića koja kada konzumirate konzumira ih i vaše dijete, droge koje se mogu prenijeti na plod što može utjecati na razvoj vašeg djeteta, kofein u većim količinama također može utjecati na vaše dijete njega treba smanjiti jer ga svakodnevno unosimo u tijelo, a da i ne razmišljamo o tome. Najčešći izvori su kava, čaj, gazirana pića, kakao, čokolada….

Ukoliko kroz trudnoću odlučite urediti dječju sobu ili kuću za dolazak prinove također činite to uz poseban oprez. Izbjegavajte boje temeljene na ulju, olovu ili živi. Izbjegavajte otapala boje i držite prostore stalno otvorene i vjetrene.

Kuću čistite oprezno bez pretjerane upotrebe agresivnih sredstava za čišćenje.

Lijekove u trudnoći uzimajte oprezno i u dogovoru s liječnikom bilo da samo mijenjate dozu lijeka ili da ga kombinirate sa drugim lijekom ili novom terapijom.

Kako što lakše prebroditi mučnine, umor i negativne situacije koje se događaju kroz trudnoću? Jedite male i lagane obroke, izbjegavajte ono što vas napuhuje, pijte dovoljno tekućine, odmarajte se kada vam treba odmor, usporite i otvorite porodiljni ukoliko radite zahtjevan posao, a ne možete više loviti ritam. Napravite si raspored i svaki dan odradite ponešto, nemojte se forsirati i raditi si dodatni stres. Prihvatite svu pomoć koja vam se pruža.

Kako vaša beba raste tako vam otežava obavljanje svakodnevnih aktivnosti, sve vam je teže sjediti, ležati, stajati, beba radi pritisak i na vaše unutarnje organe, vaša leđa, noge, stopala. Posljedice možete spriječiti kretanjem, promjenom položaja, smanjenjem otpora…

Ukoliko još radite ili u okolini ili kod kuće nailazite na stresne situacije pokušajte ih svesti na minimum. Ako ipak osjetite da stres negativno utječe na vas probajte se opustiti uz vježbe opuštanja. Dišite i fokusirajte se na disanje, zamislite da ste negdje drugdje, na nekom lijepom mjestu, vratite se u neku lijepu situaciju koja vam se dogodila, putujte u mislima ili maštajte o nečem lijepom. Pišite pismo nekome ili pišite dnevnik i zapisujte svoje misli i osjećaje.

Budite oprezni, ali ponajprije se opustite i uživajte u trudnoći.

Ova web stranica koristi kolačiće

Za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja ova stranica koristi kolačiće.
Kolačići su anonimizirani te u svakom trenutku možete kontrolirati i konfigurirati postavke kolačića u vašem Internet pregledniku.
Više o kolačićima možete pročitati u našoj Politici privatnosti
.