Drugo tromjesečje trudnoće

Sanja Bukač Štritof

Drugo tromjesečje s razlogom nazivaju „zlatnim razdobljem“ ili lakšim razdobljem trudnoće. Mučnine i neugodnosti prvog tromjesečja lagano jenjavaju, osjećamo se sve bolje i lagano se privikavamo na promjene koje postaju očite i normalne. Razine naših hormona se povećavaju, utječu na organe u našem tijelu, na plod i na njegov rast. Krvotok nam se povećava, krvi je sve više stoga bi mogli primijetiti pojavu nižeg krvnog tlaka, vrtoglavicu i nesvjesticu. Povećan krvotok mogao bi stvoriti smetnje na našoj sluznici koje će se vidjeti kao zadebljanje sluznice, višak sluzi, krvarenje iz nosa, otečenost i krvarenje zubnog mesa. No ne brinite to je privremena pojava dok se vrijednosti ne vrate u normalu.

Pripazite na unos željeza u organizam i pojavu slabokrvnosti koja bi na vas mogla utjecati i učiniti vas umornima. Vaš probavni sustav se usporava, usporavanje hranjivim tvarima daje više vremena da se apsorbiraju i dospiju do ploda. Usporavanje probave može uzrokovati zatvor i pojačanu žgaravicu što bi vam moglo stvoriti određene poteškoće.

U drugom tromjesečju svakim dahom pluća udišu i izdišu više zraka nego prije. Vi dišete ubrzanije i možete osjetiti otežano disanje. Obujam prsnog koša tijekom trudnoće povećati će se 5 - 7 cm. Kroz trudnoću treba se paziti infekcija, jedna od najčešćih je ona mokraćnog sustava, hormoni će opustiti mišiće mokraćovoda, oni će usporiti protok mokraće, maternica svojim povećanjem i pritiskom također otežava tok, te promjene uz dodatno izlučivanje više glukoze u mokraći čini nas sklonijima infekcijama mjehura i bubrega. Još jedna od čestih infekcija je infekcija rodnice, do nje dolazi zbog hormonalnih promjena u trudnoći koje mogu poremetiti floru rodnice. Pojačan iscjedak iz rodnice u ovom periodu trudnoće je normalan no ukoliko primijetite iscjedak zelene, žućkaste boje, neugodnog mirisa uz crvenilo, peckanje, svrbež obavezno se obratite svom liječniku.

U ovom periodu trudnoće ligamenti koji podupiru trbuh se rastežu, a tkiva između zdjeličnih kostiju počinju mekšati i opuštati se. Te promjene kasnije će nam biti od pomoći, a sada će stvoriti određene probleme kao što su bol u leđima. Vaša koža u jednom trenutku početi će tamniti, peckati, zatezati. Mogle bi se stvarati i mrlje na koži i novi madeži. U ovim danima vaša tjelesna težina povećavati će se za oko pola kilograma tjedno. Promjena na dojkama će biti posebno velika, zbog rasta mliječnih žlijezda i pojačanog krvotoka vaše dojke će rasti i rasti, a žile će biti sve vidljivije i ispupčenije. U jednom trenutku mogli bi primijetiti i pojavu sitnih kapljica ili sitnu prašinu u vašem vešu.

Pred kraj drugog tromjesečja vaša maternica mogla bi se početi pripremati za porođaj i trudove stoga biste mogli povremeno osjećati lagane kontrakcije, stezanja kojima naša maternica vježba mišićnu masu. Osjetiti ćete ih u predjelu trbuha ili u preponama. Trbuh će rasti i kada dosegne svoju veličinu sezati će od stidne kosti do dna prsne kosti.

Javiti se liječniku trebate ukoliko primijetite krvarenje iz rodnice, kombinaciju glavobolje, mučnine, povraćanja, nesvjestice… umjerenu ili oštru bol u zdjelici … trajno loše raspoloženje i suicidalnost.

Vaše emocije će varirati od dobrog raspoloženja do neraspoloženja i to je normalno. Veselite se bebici, osluškujte je, mazite trbuh, uživajte u laganim pokretima, leptirićima…. Vaša emocionalna povezanost s djetetom biti će sve veća. U ovom periodu trudnoće mogli bi vas početi mučiti i strahovi, nesanica, kako vas tako i vašeg partnera. Najbolji savjet koji vam mogu dati je da razgovarate o tome, zapišete svoje strahove, usporedite ih. Potražite tečajeve za trudnice i partnere, radionice za trudnice, pripremu tata za porođaj, saslušajte sve o trudnoći, naučite koje su faze, kako si pomoći, upoznajte ostale parove koji dijele iste i slične probleme kao i vi i vjerujte mi biti će vam lakše, osjećati ćete se bolje i biti ćete sigurniji, znati ćete što treba raditi i dobiti odgovor na sva pitanja koja vas muče. Sretno!

Ova web stranica koristi kolačiće

Za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja ova stranica koristi kolačiće.
Kolačići su anonimizirani te u svakom trenutku možete kontrolirati i konfigurirati postavke kolačića u vašem Internet pregledniku.
Više o kolačićima možete pročitati u našoj Politici privatnosti
.