Babinje

Sanja Bukač Štritof

Babinje je razdoblje koje počinje odmah nakon porođaja i obuhvaća narednih šest do osam tjedana. U tom razdoblju ženu nazivamo babinjačom, to je doba prilagodbe jer cijelom organizmu treba da se navikne na nove uvijete. U ženinom organizmu zbivaju se razne promjene, organi zauzimaju prijašnji položaj, oblik, veličinu i funkciju. Ženi je potreban odmor, mir i podrška okoline kako bi se mogla posvetiti djetetu i ponovno vratiti svojim obavezama. Ženino psihološko stanje također je jako važno pod utjecajem hormona svaka žena na novonastalo stanje reagira drugačije.

Nakon dolaska na odjel babinjača sestra će vas posjetiti nekoliko puta, izmjeriti će vam krvni tlak, temperaturu i razgovarati s vama o fizičkom stanju. Liječnik će vas obići dva puta tijekom dana, porazgovarati o tome kako se osjećate, imate li mlijeka, pogledati će smanjuje li se maternica kako treba, pitati će vas o zarastanju rane i tome kako se osjećate. Važno je i prvo mokrenje i stolica zbog normalnog funkcioniranja mokraćnog i probavnog sustava. Šest sati nakon vaginalnog poroda vrijeme je da se uz sestrinu pomoć dignete iz kreveta, dizanje treba poticati da se spriječi nastanak trombo-embolijske bolesti. Nakon carskog reza dignite se šest do osam sati nakon zahvata. U babinjama se preporuča pijenje veće količine vode i jedenje nešto veće količine hrane. Izbjegavajte hranu koja napuhava, kavu, pušenje i sve ono što bi moglo naškoditi vama ili djetetu. U danima nakon porođaja vrlo je važno da se žena odmara i da spava. Ako patite od nesanice savjetujte se sa liječnikom i uzmite neko od sredstava za spavanje, ukoliko nemate volje, teka, bojite se i ne osjećate se dobro to bi mogli biti prvi znakovi psihoze u doba babinja. Higijena u danima nakon poroda izrazito je važna, ranu treba održavati redovno čistom i suhom, samo uz pomoć vode. Što se lijekova tiče uvijek se prvenstveno savjetujte s liječnikom jer sve što konzumirate putem mlijeka dolazi i u djetetov organizam. U bolnici ostanite toliko koliko je potrebno da vi i dijete sigurni i zdravi napustite bolnicu. Nakon dolaska kući budite posvećeni djetetu, no osluškujte i sebe i svoje potrebe. Pazite na svoje zdravlje da ako ih bude na vrijeme uočite i sanirate komplikacije.

Kako se tijelo oporavlja u danima babinja? Maternica i spolni organi vračaju se u normalno stanje, može biti u stanje prije porođaja, ali i ne mora. Maternica se smanjuje i spušta na svoje mjesto u zdjelicu. Spontani trudovi potiču smanjenje i istiskivanje tkiva, krvi i sluzi iz maternice. Osim spontanih majka će polaganjem djeteta na grudi osjetiti i podražajne trudove uslijed jačeg izlučivanja hormona oksitocina što je potpuno normalno u danima babinja. Ukoliko pokušate opipati maternicu osjetiti ćete da je ona u stalnoj kontrakciji koja služi kao obrambeni mehanizam od upale jer njenim stezanjem smanjuje ranjivu površinu u maternici i tako utječe na zatvaranje krvnih žila i pukotina kroz koje bi mogle uči bakterije, te na taj način smanjuje i krvarenje. Nakon porođaja vaša posteljica će se odljuštiti, rana će lagano cijeliti, a krv i tkivo će se izlučiti sa sekretom koji nazivamo lohije. On će s vremenom mijenjati boju dok ne postane prljavo žut i na kraju proziran. Vrlo je važno održavati higijenu, redovito mijenjati uloške i ne ih primati prstima jer su vrlo zarazne. Ukoliko primijetite da ste dobili povišenu temperaturu, glavobolju, zimicu, lohije imaju neugodan miris, … hitno se obratite liječniku jer sve nabrojano upućuje na mogućnost sepse. Krvarenje odmah nakon poroda upućuje na mogući razdor u porođajnom kanalu, zaostalo tkivo posteljice, poremećaji u zgrušavanju krvi ili ozljeda maternice. Najčešće se radi o njezinoj atoniji zbog velike rastegnutosti.

Međica je dio između vaginalnog otvora i anusa, tijekom poroda ona će se jako napeti pa postoji opasnost od pucanja. Ukoliko primalja primijeti da međica nije dovoljno rastezljiva napraviti će što manji rez kako se tkivo ne bi raspucalo. Epiziotomija se neće raditi rutinski već samo ukoliko bude potrebno.

Rana od epiziotomije šiva se odmah po porodu pod lokalnom anestezijom. Ranu treba održavati čistom i suhom kako bi što brže zacjelila i kako ne bi došlo do upale, pucanja šavova ili drugih komplikacija.

Dojke pod utjecajem hormona posteljice sazrijevaju do kraja trudnoće. Rođenjem djeteta i izbacivanjem posteljice mlijeko se izlučuje u mliječne mjehuriće te ono navire. Grudi će bubriti, a drugi i treći dan će znatno i otvrdnuti. Osjećati ćete pritisak i bol. Prvih dana izlučivanje mlijeka nije potpuno pa se ono zadržava u kanalićima dojke. Hormon oksitocin je nužan za izlučivanje mlijeka stoga je važno dijete stavljati redovno i najmanje dvadesetak minuta na svaku dojku. Vrlo je važno da se dojka isprazni do kraja ili da si vi naknadno izdajalicom izdojite mlijeko ručno. Napetost u dojkama možete ublažiti receptom naših baka - ohlađenim kupusom.

Što ako dođe do zastoja mlijeka? Često se pojavljuje šestog ili sedmog dana nakon poroda, a uzrok su stalno pune dojke. Najčešći razlog je nešto što djetetu onemogućava normalno sisanje. Na infekciju treba posumnjati ukoliko ne pomaže ništa kako bi se mlijeko ispraznilo iz dojke. U slučaju infekcije valja primijeniti čvrsti grudnjak, obloge i antibiotike ukoliko je potrebno. Kod dojenja dosta često pojavljuju se ragade, napukline kože koje bole i peku. Nastaju kada dojenče ne prihvati dojku kako treba, pazite da dijete prihvati dojku cijelim ustima i što veći njezin dio.

Nakon poroda iscjedak koji vlaži vašu rodnicu biti će oskudan no to će se normalizirati početkom menstrualnog ciklusa. Moglo bi se dogoditi da rodnica nakon poroda bude uža ili šira nego prije njega. Nemojte se brinuti zbog toga taj se problem može riješiti samo se javite svom liječniku. Spolne odnose se preporučuje nastaviti kada prođu dani babinja. Kada babinjača doji hormon prolaktin onemogućuje ovulaciju, pa žena u pravilu ne može zanijeti, nakon toga ponovno se počinje izlučivati hormon koji potiče ovulaciju i menstruaciju. Prvu menstruaciju dojilja može dobiti nakon tri do četiri mjeseca, a žene koje ne doje četiri do šest tjedana nakon poroda.

Ova web stranica koristi kolačiće

Za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja ova stranica koristi kolačiće.
Kolačići su anonimizirani te u svakom trenutku možete kontrolirati i konfigurirati postavke kolačića u vašem Internet pregledniku.
Više o kolačićima možete pročitati u našoj Politici privatnosti
.